Kiinteä kulu – yrittäjän suru
Oletko ajatellut, kuinka vaikeata on nopeasti päästä eroon vaikkapa vuokrasopimuksesta? Kun talous sakkaa, kiinteät kulut ovat yrittäjän suru. Lue vinkit, miten niiden kanssa kannattaa toimia.
Kiinteät kulut muodostuvat yleensä vuokrista, palkoista, leasing-laitteista ja erilaisista ohjelmistoratkaisuista. Aina kun olet vuokraamassa esimerkiksi tiloja, kiinnitä huomiota vuokrasopimuksen irtisanomisehtoihin. Sopimuksessa voi olla 3 kk irtisanomisaika, mutta joskus irtisanomisehto voi olla jopa 12 tai 24 kk. Nämä sopimukset voivat muodostaa yritystoimintaasi suuren piilevän riskin.
Mitä jos asiakas A ei uusikaan sopimusta ja tilat jäävät tyhjiksi?
Eteen voi tulla tilanne, jossa tilat jäävät tyhjiksi ja liikevaihto laskee esimerkiksi jatkosopimuksen uusimatta jättämisen vuoksi. Silloin kulut ovat entiset mutta tuloja ei tulekaan. Tällöin kannattavan liiketoiminnan voitot saattavat mennä vuokratilojen maksuun ja yritys voi ajautua maksuvaikeuksiin.
Mikä neuvoksi? Se, että irtisanomisehdoista huolimatta pyrkii ensi tilassa neuvottelemaan vuokranantajan kanssa mahdollisesta sopimuksen ennenaikaisesta purusta. Tätä asiaa ei missään nimessä kannata siirtää ”vaikeana” juttuna hamaan tulevaisuuteen, vaan tarttua heti pelotta puhelimeen ja laittaa asiaa eteenpäin.
Työntekijöiden kiinteät palkat – mikä avuksi?
Yritys voi myös ajautua tilanteeseen, että kiinteäpalkkaisia työntekijöillä ei ole mitään tekemistä. Vaikka kassassa riittäisi rahaa ylläpitää turhia tiloja ja turhia työntekijöitä pitkäänkin, niin onko se järkevää?
Irtisanominen ei välttämättä ole helppoa, etenkin jos työilmapiiri on ollut hyvä. Yrittäjän on silti ensi sijassa ajateltava yrityksensä elinkelpoisuutta. Mikäli työntekijöille ei ole enää järkevää tekemistä, on asia otettava mahdollisimman pian esille. Valtaosa työntekijöistä ymmärtää ratkaisusi, vaikka ne eivät olisikaan heille optimaalisia.
Tilanne voi olla teille kaikille, myös työntekijälle, suuri mahdollisuus. Ehkä työntekijä on jo osittain leipiintynyt työhönsä ja syvällä sisimmissään tahtoisi uusia haasteita, mutta ei vain ole tehnyt asialle mitään, koska nauttii riittävän hyvää palkkaa työstään. Kyse on pohjimmiltaan mukavuudenhalusta. Nyt sinä annat työntekijöillesi uuden mahdollisuuden. Toimimalla ripeästi suojelet yritystäsi mahdollisilta maksuvaikeuksilta.
Leasing-sopimukset – kuinka päästä niistä irti?
Leasing-sopimukset ovat etenkin kasvuvaiheessa olevan yrityksen tapa olla laittamatta pääomaa kalliisiin laitteisiin. Ongelmaksi voi tulla sopimusten pitkä kesto 24-36 kuukautta ja irtisanominen voi olla hyvinkin hankalaa. Riippuen leasing-yhtiöstä se on kuitenkin mahdollista.
Neuvon avoimuutta tilanteen selventämisessä. Hyvä vinkki voi olla myös skenaarioiden kertominen suoraan tähän tyyliin ”Mikäli näitä sopimuksia ei saada purettua, on mahdollista, että emme pysty puolen vuoden kuluttua maksamaan teille enää mitään eli voidaanko sopia esimerkiksi 3 kuukauden irtisanomisajan kompromissiratkaisuna?”
Muistetaan siis aina, että mikäli kiinteät kulut nousevat riskitason yläpuolelle, niin irtisanomisehdot pitää olla järkevät. Sanotaan siis yhdessä EI pitkille tuottamattomille sopimuksille!