Yrityssaneeraus on monille yrittäjille hyvinkin vieras prosessi. Olen saanut paljon kysymyksiä siitä milloin olisi oikea hetki harkita yrityssaneeraukseen hakeutumista. Selkeää vastausta tähän ei ole, mutta nyrkkisääntönä sanoisin, että siinä vaiheessa kun yhtiö ei selviä veloistaan ilman merkittävää lisärahoitusta, on hyvä istua alas miettimään velkasaneerausta kalliin yrityslainan ottamisen sijaan. Yrittäjä tai yhtiön vastuuhenkilöt monesti joutuvat antamaan henkilökohtaisia vakuuksia turvaamaan yritykselle otetun lisärahoituksen riskejä, sen on todettu kuormittavan yrittäjän henkilökohtaista taloutta ja sen myötä aiheuttavan kohtuutonta lisästressiä.
Yrityssaneeraus – Uhka vai mahdollisuus?
Olen myös kuullut, että jotkut ajattelevat yrityssaneerauksen olevan jo puolittainen epäonnistuminen, eikä siihen sen takia olla valmiita ryhtymään. On helpompi ottaa lainaa ja piilottaa ulkopuolisilta yhtiön todellinen taloudellinen tila, jatkaa toimintaa niin kuin ei mitään haasteita olisi koskaan ollutkaan. Monesti yrittäjät myös ovat luonteenpiirteiltään kovin positiivisia, mikä sinällään on varmasti yksi niistä syistä jonka takia yrittäjäksi on aikoinaan ryhdytty. Jos yhtiön tulevaisuutta ajatellaan liian ruusuisena ilman realistisiin laskelmiin perustuvaa arviointia, voi vastaan pahimmassa tapauksessa tulla tilanne, että lainojen vakuudet joudutaan realisoimaan.
Yrityssaneeraukseen hakeminen ei suoraan sulje pois muita vaihtoehtoja, vaikkei kriteerit saneerausohjelmaan pääsystä täyttyisikään. On hyvä tietää, että yrityssaneeraushakemuksen jättäminen aiheuttaa yhtiölle saneerauspohjaisen maksuhäiriömerkinnän, joten se voi joissain tapauksissa vaikuttaa yhtiön toimintaan. Yleensä lisärahoituksen tarpeessa olevan tai saneeraukseen hakeutuneen yhtiön taloudellinen tilanne on kuitenkin jo valmiiksi kriisissä ja hyvin monissa tapauksissa pohjalla on jo entuudestaan maksuhäiriömerkintojä. Näin ollen yrityssaneeraukseen hakeutuminen ei vaikuta yrityksen luottoanalyysiin merkittävästi.
Yrityssaneeraus – Lisäaikaa tilanteen pelastamiseksi
Mikäli yhtiölle on tullut konkurssiuhkainen maksuvaatimus tai on jo jätetty konkurssihakemus, ei peliä ole vielä menetetty. Pelastaakseen yhtiön konkurssilta on hyvä toimia nopeasti, sillä yrityssaneeraushakemuksen jättäminen pysäyttää konkurssin etenemisen, eikä yhtiötä näin ollen voida hakea konkurssiin. Jo saneeraushakemuksen jättämisellä ja sen käsittelyprosessilla saadaan yhtiölle yleensä 1-2 kuukautta lisäaikaa hoitaa kuntoon taloudelliset velvollisuudet. Mikäli yhtiötä ei hyväksytä saneerausohjelmaan, on se kuitenkin saanut lisäaikaa joka muutamissa tapauksissa on riittänyt saattamaan yhtiön taloustilanteen uudestaan elinkelpoiseksi.
Hoidetaan asiat mielummin ennemmin kuin myöhemmin.